Човек и свръхчовек

10 октомври 2011 § Вашият коментар

Няма да пиша за Стив Джобс. Вместо това ще публикувам текст на Крис Диксън отпреди две години.

Има два обширни философски подхода за описване на силите движещи световните събития. Първият понякога бива наричан “теорията на великите хора”, спретнато обобщен от цитата “историята на света е биографията на велики хора”. Тази гледна точка е защитена много добре първо от Хегел, а след това и от Ницше, който нарича такива велики хора с името Ubermenchen (свръхчовек).

Алтернативният подход твърди, че историята до голяма степен се определя от сложни серии от обществени, политически, институционални, технологични и други сили. Според него великите хора са по скоро продукт на своето време, отколкото времето им е следствие от тях.

Тези теории могат да бъдат приложени и към компании и особено към основателите на технологични компании, които ги запазват на върха дълго след техният естествен жизнен цикъл. Повечето успешни компании започват с един чудесен продукт, възползват се от популярността му, но не успяват да предложат също толкова успешен втори продукт.

Компаниите, които успяват да преодолеят естествения цикъл неизменно се ръководят от свръхчовеци (или жени). Акио Морита основава Sony през 1946 г. и остава много активен CEO до 1994 г. Когато се оттегля пазарната капитализация на Sony е 40 милиарда долара. Днес компанията се оценява на $28 милиарда. Акио има невероятна поредица от хитови продукти: първото транзисторно радио, първият транзисторен телевизор, Walkman, първото записващо видеои Compact Disc. Акио е управлявал Sony чрез своята интуиция – например игнорира фокус групите, които не са харесали Walkman с думите:

  • Не питаме потребителите какво искат. Те не знаят. Вместо това използваме мозъчната си сила за това, от което имат нужда и ще искат, и след това се уверяваме, че ще сме готови за тях.

Стив Джобс съосновава Apple през 1976 г. През май 1985 г. напуска компанията, която по това време се оценява на $2,2 милиарда. Завръща се през 1996 г., когато Apple струва $3 милиарда. Днес стойността е $169 милиарда. Джобс управлява всеки един продуктов детайл и подобно на Акио взема решения спрямо интуицията си.

Бил Гейтс е съосновател на бивш CEO на Microsoft и под неговото управление компанията успява да достигне невероятната пазарна капитализация от $470 милиарда. Той е начело, когато Microsoft има поредица от хитови продукти, сред които DOS, Windows, Office и бизнес софтуера за сървъри. Откакто Стив Балмър е начело, стойността на компанията намаля до $223 милиарда. Сигурен съм, че Стив Балмър е умен тип, но не е свръхчовек.

Някои наблюдатели като автора Джим Колинс смятат, че при големите компании е важна културата, а не един велик лидер. Неговият списък с компании, които са създадени да оцелеят, включва Circuit City и Fannie Mae, които бяха катастрофални провали.

Удобно е да мислим, че може да уловим величието и след това да го продаваме в книга. На практика животът е несправедлив: има гении и обикновени хора като нас. И когато великите лидери си отиват, с тях си тръгва и величието на техните компании.

Реклами

Tagged: , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Човек и свръхчовек at dgtl.

meta

%d блогъра харесват това: