Полезната технология

3 октомври 2011 § има 1 коментар

Технологиите са полезни, спор няма. Особено ако точния набор от тях е с теб на точното място. И тогава общото мнение няма значение. Защото всичко работи както трябва.

Думата ми е за Nokia N8, телефон, който беше заклеймен от кой ли не като пример за античен софтуер и хардуер. За мен обаче няма друг модел, който да прави технологиите по-достъпни. О?

В началото на септември пътувах го Гърция и след продължителен размисъл избрах Nokia N8 (зелен, а не розов) със Symbian Anna като спътник в колата. Поради няколко причини. Безплатната навигация с гласови указания от Nokia Maps е на първо място. Заредих картата на Гърция предвително (през Ovi Suite, но може и през Wi-Fi) и дори използвах maps.nokia.com, за да си създам маршрут, който после синхронизирах с телефона. 7 часа по-късно приложението напълно безпроблемно ме закара до края на средния ръкав на Халкидики. После ме върна обратно. Без да е нужна връзка с интернет.

Взех с мен Nokia N8 и защото исках да слушам музика докато пътувам. Телефона има 16GB памет и повечето от нея беше запълнена с музика. Тя стигна до ушите ми чрез автомобилното радио и вграденият в телефона FM трансмитер. Използването му е съвсем лесно – пускате музикалния плеър и от менюто избирате опцията. След това избирате честота на която да се предава сигнала. Може да се наложи да правите последното няколко пъти, защото сте в движение и на различните места има различни радиостанции на различни честоти. Трансмитера има минимален ефект върху батерията. Това е другата от причините за избора на N8 – в основата си Symbian е пестелив и оптимизиран.

Последната причина е ясна – N8 има най-добрата камера в мобилен телефон. Истина е. Няма по-добра. Разполага с 12МР сензор, който е с размерите на чиповете в повечето компактни фотоапарати. По-голям сензор = повече светлина и по-добро качество. И още – оптика Carl Zeiss и ксенонова светкавица. N8 не записва full HD видео със съмнително качество, но прави 720р клипове с отлично. Symbian Anna добави и опция за запис при 30fps и функция за продължителен автофокус, който работи бавно, но пък не вкарва досаден шум. Камерата има и хитро цифрово приближение, което не влошава качеството на изображението, тъй като използва допълнителните пиксели на сензора. Използвах N8 като допълнение към Olympus E-30, който с 4 обектива тежи колкото 10+ телефона.

4 причини, които имат значение. Особено ако са с теб на точното място. И тогава общото мнение няма значение. Защото всичко работи както трябва.

P.S. Сещам се за поне още 5 причини, но има и още една, бъдеща – Symbian Belle. N8 ще го получи с ъпдейт до края на годината и тогава достъпа до технологиите ще е още по-удобен.  Ако това има значение за вас, няма по-добър момент да инвестирате в Nokia N8.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

§ One Response to Полезната технология

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Полезната технология at dgtl.

meta

%d bloggers like this: