Как да отключим безплатно Huawei E585 (вероятно работи и за Huawei E5830/M-Tel Mobile HOTSPOT)

11 януари 2011 § 5 коментара

Huawei E585 е представител на една нова категория устройства за използване на моиблен интернет и споделянето му с други околни устройства чрез Wi-Fi. Общо те се наричат с името MiFi – в Щатите е запазена марка за продуктите на Novatel, а в Англия го използва оператора 3. Идеята на работа е проста – поставяте SIM карта за данни, включвате и си създавате персонална Wi-Fi зона към която може да свържете до 5 различни устройства като смартфони, игрови конзоли, таблети, плеъри, лаптопи и каквото още се сетите. Подобни приложения има и за някои от основните мобилни платформи – Symbian, Android (след версия 2.2 е вградена в платформата), iOS и Windows Mobile, но не знам дали това е много удачен вариант, ако използвате и гласови услуги – батерията вероятно ще пада доста бързо. Затова и избрах отделно устройство. Самата джаджа има OLED екран, microSD слот, 1500 mAh батерия и куп функции, които могат да се управляват чрез уеб интерфейс и на които няма да се спирам.

Функцията за споделяне чрез Wi-Fi е удобна ако носите повече устройства с вас. Джаджата е особено полезна и ако имате път към чужбина и не искате да бъдете изненадани неприятно от мобилния си оператор с някоя нечовешка сметка (вече има ограничение, но все пак). Всъщност последното е причината и аз да се сдобия с Huawei E585, тъй като февруари отново ще отскоча до мобилния конгрес в Барселона, а  миналата година имах неприятни преживявания с мобилния ми оператор. В момента М-Тел предлагат предишния модел на Huawei – E5830, но на цена от 200 лв, докато от английския Expansys, Huawei E585 може да се вземе за малко над 170 лв с доставката плюс SIM за 3GB в мрежата на 3, която нямам как да използвам, но някой може да си я хареса в eBay. Напълно логично предлаганото от Expansys  устройство е заключено за мрежата на 3 и няма как да работи в България ако преди това не  се модифицира. Услуги за отключване не липсват, но при цени около 15 евро реших, че е добре да потърся начин за безплатно освобождаване. Такъв има и тъй като на практика кода е запазен в самия модем, процедурата (изпробвано от мен с устройство от 3 с фърмуер 1026.11.64.18.505sp01 под Windows Vista 64-bit) отнема не повече от 5 минути. Ето какво да направите:

изтегляте и инсталирате приложението PSAS

– преди да го стартирате слагате в E585 произволна SIM карта от друг оператор с изключен ПИН и инсталирате необходимите драйвери

– стартирате PSAS и избирате Hardware Forensics и Use Mobile Ports

– в менюто с COM портове избирате Huawei Mobile Connect – 3G PC UI interface

– кликвате DIAG и след това проверявате дали връзката с E585 работи като изпратите 00 от полето с команди

– в DIAG functions избирате Read EFS, въвеждате 400 в полето Max Page, чеквате Alternative Method и натискате Lets go

– избирате име за лог файла и къде да се запази

– започва продължително четене. Изглежда има и случаи на забиване на програмата, но при мен всичко мина без проблем. Все пак ако софтуера се срине, съвета е да извадите батерията на модела и го изключите от компютъра преди да пробвате пак.

– отваряте получения лог файл с произволен текстов редактор (например Notepad) и търсите символите „lt p“ (без кавички). Веднага след тях има 8 цифрен номер, който всъщност търсите – с него ще отключите модема.

– отключването става като отворите панела за управление на E585 – http://192.168.1.1/simlock или чрез допълнителното приложение cardlock_unlock.exe, което може да се изтегли от интернет, но не съм пробвал с него

Това е, спестихте си 30 лв. В тази връзка иструкциите би трябвало да работят и за Huawei E5830, познат в България като  M-Tel Mobile HOTSPOT, тъй че ако сте си купили такъв модем от М-Тел ще може да го отключите за работа с други оператори.

Реклами

Tagged: , , , ,

§ 5 Responses to Как да отключим безплатно Huawei E585 (вероятно работи и за Huawei E5830/M-Tel Mobile HOTSPOT)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Как да отключим безплатно Huawei E585 (вероятно работи и за Huawei E5830/M-Tel Mobile HOTSPOT) at dgtl.

meta

%d блогъра харесват това: