как използвам интернет в движение?

1 септември 2008 § 2 коментара

мнението на kaladan ме накара да си задам въпроса как използвам интернет в движение?

и първо няколко уточнения:
– продължавам да вярвам, че интернет е един. разделянето на мобилен и стандартен е лошо за глобалната мрежа. за щастие развитието на техниката направи възможно за всеки да използва е движение същите уеб услуги, които ползва и в компютъра си.
– продължавам да вярвам, че мобилните оператори, главно тези в българия, са най-голяма спънка пред масовата мобилна употреба на интернет.
– за интернет няма граници.

сърфиране
nokia browser. предложението с отворен код на nokia е вероятно най-технологично напредналото решение, което може да се открие в мобилно устройство в момента. плейва флаш и не се бои от други модерни уеб технологии. като имам предвид пазарният дял на nokia, вероятно е и най-разпространеният браузер в света. колкото и да е хубав и функционален го ползвам само, когато сърфирам през wlan мрежа – разбира се заради тарифата на globul за пренос на данни.
opera mini. малката програмка дава достъп до мрежата на милиони хора по света – стига телефоните им да поддържат java. работи отлично, пести огромно количество трафик, тъй като използва междинен сървър оптимизиращ страниците и има предлага допълнителни екстри сред които четец за rss емисии и синхронизиране на bookmarks с настолната версия на opera.

rss
– ползвам три начина за достъп до rss, просто защото не се хванах да ги събера в един – този на nokia, на opera mini и мобилната версия на google reader през браузера

e-mail
вграденият e-mail клиент в s60 3rd за push e-mail достъп до gmail
gmail mobile за по-удобно уеб администриране

im
im+ на shape services. дава ми удобен достъп до icq, gtalk и yahoo

мултимедия
nokia internet radio. клиент за стрийминг радио, работи през wlan или през мобилна мрежа.
nokia podcasting. името казва всичко – подкаст клиент.

други уеб услуги
flickr. някои снимки публикувам директно от телефона във акаунта ми във flickr. функцията е интегрирана в операционната система. чрез нея мога да поствам и направо в блога.
geocaching. за връзка с акаунта ми в geocaching и теглене на информация за геокешове работя с geocache navigator на trimble. има и полезна опция за мобилно логване на намерен кеш, показва коментарите от сайта и т.н.
gmaps mobile. новата версия е още по-добра и наистина полезна, особено с значително по-пълното покритие на българия.

тарифа
globul последни пуснаха пакети с включени мегабайти трафик. 25 mb за 9.60 лв на месец. когато фиксирания интернет прекъсне, ползвам телефона и като модем за връзка с 3g мрежата.

Реклами

§ 2 Responses to как използвам интернет в движение?

  • Kaladan каза:

    Не съм се замислял дали е добре да го наричаме „мобилен“ или „единен“. Със сигурност, интернет е един, но пък има някаква полза от това да има разделяме на база на начина, по който се потребява.

    Все пак правят се мобилни сайтове, които да са оптимизирани за телефони, а това си е друг тип услуга. Каквото и да си говорим – все още имаме нужда от специални сайтове, поради нечовешките цени на трафика и скоростта на мрежите.

  • Brat каза:

    Грамотно написано!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading как използвам интернет в движение? at dgtl.

meta

%d блогъра харесват това: