3GSM 2007 – мобилна еволюция

14 февруари 2007 § 2 коментара

Настана натоварено време около 3GSM конгреса. Таз година не успях да стигна до Барселона, но догодина може и да стане. Накратко ето някои от тенденциите, направили най-силно впечатление част от които за мое задоволство успях да предвидя още през миналата година.

– с няколко думи – сензорните дисплеи са новите ултратънки телефони, така както розовото стана новото черно през миналата година и света полудя по RAZR-подобните размери. Бях прав, когато коментирах анонса на Apple iPhone, че сам по себе си телефона не е важен, а е от значение влиянето, което ще окаже върху цялата мобилна индрустрия. Е, така е, макар, че вероятно става дума за дълго назрявали идеи чието време най-накрая е дошло. Появи се LG Prada (по-рано от iPhone всъщност, сега LG обвиняват Apple в плагиатство), след това дойдоха два телефона на Samsung, които макар и да носят името Ultra Smart с си обикновени dumb телефони със сензорни диспели и fancy Flash интерфейс, Neonode показа N2 – обновения вариант на N1, който разни причини забавиха да стигне до пазара, но пък с гордост може да каже, че е изпреварил iPhone с около 3 години . Това показва че компаниите започват да обръщат внимане на потребителките преживявания с техните продукти, менютата стават по-секси, вниманието към детайлите взима връх промъква се прозрачността, идват разни eye candy залъгалки и т.н. – все неща, които масовият потребител иска да види. Очаквайте тази година още продукти с такъв начин на управление.

– какво бъдеще ни очаква показа разработката на готов за производство 5” гъвкав полимерен дисплей на Polymer Vision. Докато производството набере скорост и цените паднат и поръчките се увеличат ще го видим само в hi-end модели. Първият в мрежата на Telecom Italia по-късно през годината.

– навигацията става мейнстрийм. Най-накрая Nokia направи за персоналната сателитна навигация това, което не успя да направи нито един друг производител на хардуер – доведе я до масовият потребител. Крак повлечен N95, през есента на миналата година. В него е вградена технологията на немската компания gate5, която междувременно стана собственост на финландците. На 3GSM стана ясно че Nokia пуска напълно безплатно карти и навигационен софтуер за различни мобилни устройства – засега за тези с S60 и WM5, но скоро и за такива с Linux и разполагащи с Java възможности. Софтуера работи екстра, макар и малко бавно, върху E61 в комбинация с външен GPS приемник на Holux.

В бета версия е така че място за подобрение има. Интересен е бизнесмодела, който ще финансира цялото това начинание – за ползване на гласова навигация и рутиране ще се заплаща такса, която според мен е символична – някъде около 70 евро за три години. Пари ще идват и от реклама и от тези компании, които искат местоположението им върху картите да се показва с тяхното лого. Идва времето и на всички тези чудни LBS услуги и приложения, които чакам отдавна. Това е бъдещето, още повече че след няколко години (дано) трябва да стартира и Galileo. Та докато екстрите на N95 ще ползват по скоро early adopters с дълбоки джобове, за масовият потребител ще бъде Nokia 6110 Navigator. Евтин (долкото това се отнася за устройство с S60 ~ 450 евро) телефон с дълбока интеграция на навигационните функции и снабден с най-бързата 3G технология за момента на пазара – HSDPA плюс S60 с най-актуалният Feature Pack. Включването на HSDPA гарантира, че ще има бърз процесор. E90 също има GPS, но там става дума за съвсем различен таргет.

Следва продължение…

Реклами

§ 2 Responses to 3GSM 2007 – мобилна еволюция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading 3GSM 2007 – мобилна еволюция at dgtl.

meta

%d блогъра харесват това: